Lill-Babs har redan en egen ”caffär” och en cykelled uppkallad efter sig. Lagom till 80-årsdagen den 9 mars får Lill-Babs även ett eget hotellrum – på anrika Järvsöbaden.

Få orter är så förknippade med en person som Järvsö är med Lill-Babs. Här finns numera ett museum på Stenegård. 

Inte långt hörifrån 500 meter ifrån ligger Järvsö Bergscykelpark, med leder som ”Klas-Göran”, ”En tuff brud” och ”Lill-Babs”. Strax nedanför berget ligger Järvsöbaden, ett över hundra år gammalt pensionat där Lill-Babs har firat många kalas genom åren.

Stajlar för fullt

Lagom till hennes 80-årsdag har Järvsöbaden inrett ett särskilt Lill-Babs-rum till stjärnans ära.

– Hon har själv valt ett rum som vi har stajlat för fullt, säger Inger Ångström, hotellchef. Det är jätteroligt. Vi ska bland annat sätta upp nya gardiner och lägga in böcker om henne och kuddar med Lill-Babs-motiv.

Hotellet har sedan tidigare ett rum tillägnat Astrid Lindgren, som var en återkommande gäst, och ett rum tillägnat kronprinsessan Victoria och prins Daniel, som också har gästat hotellet.

– Folk tycker att det är jätteroligt att bo i samma rum som dem. Vi har pratat om att vi borde ha ett Lill-Babs-rum i många år, men det har inte blivit av förrän nu.

Till sin hjälp att inreda rummet har Järvsöbaden ett utmärkt smakråd – i form av Lill-Babs dotter Monica Svensson. Hon är anställd som receptionist på hotellet.

– Jag jobbade extra i servisen redan 1984, säger Monica. Nu jobbar jag halvtid. Jag hade egentligen bestämt mig för att inte jobba över huvud taget eftersom jag har haft utmattningsdepression. Men Inger behövde någon som kunde jobba extra som receptionist och det tänkte jag att jag lika gärna kunde göra.